HomeNieuwsRaadsbijdrage: Subsidie Huys ten Donck voor herstel getijdehaven

Raadsbijdrage: Subsidie Huys ten Donck voor herstel getijdehaven

Publicatiedatum: 21 nov. 2019

 

We duiden onze gemeente vaak aan als het ‘prachtige Ridderkerk’ en dat komt ondermeer door het karakteristieke monument Huys ten Donck. Een van de eerste rijksmonumenten, een buitenplaats die al vroeg herkend is om te behouden. Voor de instandhouding zijn structurele inkomsten nodig. Dat is een uitdaging, de inkomsten zijn momenteel nog niet op peil. De buitenplaats en de gebouwen zijn eigendom van een particuliere eigenaar. Daarmee ligt ook de verantwoordelijkheid voor onderhoud en instandhouding bij deze eigenaar en de Stichting die haar begeleid.


De gemeente Ridderkerk en onze inwoners hebben óók belang bij het in stand houden. De SGP-fractie was dan ook al bij het vorige voorstel van plan om in te stemmen met het faciliteren van de Stichting en een financiële bijdrage voor de Getijdehaven. Ik verwijs naar mijn bijdrage van november 2018 met de onderbouwing en randvoorwaarden van de SGP-fractie.


De gemeente verstrekt netto € 90.000 subsidie en als hefboom kan daarmee € 750.000 aan subsidie van andere instanties en een korting van Baggerbedrijf van Oord worden ontvangen. Daarmee wordt onze bijdrage meer dan verachtvoudigd. Dat is een hoog rendement en een zinvolle investering, waarmee een historische waterverbinding hersteld wordt. Dit biedt nieuwe kansen voor toerisme vanuit Rotterdam en een mogelijkheid voor een koppeling voor een gecombineerd bezoek van de molens in Kinderdijk.
De SGP-fractie is blij dat het voorterrein publiek toegankelijk zal zijn, zodat onze inwoners ook van de natuur en het uitzicht op de prachtige grienden kunnen genieten. Dit hadden we in onze bijdrage vorig jaar ook als voorwaarde gesteld.


Onderdeel van de subsidie is 100.000 euro voorfinanciering, waarvan de SGP-fractie ervan uitgaat dat als aan het eind de Landschapstafel Hof van Delfland met de laatste € 100.000 subsidie over de brug komt, dit gewoon terugvloeit naar Ridderkerk. Ridderkerk overbrugt alleen het gat in de tijd.

De SGP-fractie spreekt waardering uit voor Van Oord, die het kortingsvoorstel heeft willen verlengen.