7 november 2024

Algemene beschouwingen 2024

 

Veiligheid

Algemeen

Er is zoveel om voor te danken.’ Vorig jaar sloot ik met dit gedicht de begrotingsbehandeling af. En nu begin ik er onze algemene beschouwingen mee. Al eeuwenlang houden veel protestantse gemeenten jaarlijks een biddag en een dankdag ‘voor gewas en arbeid’. De SGP hecht waarde aan deze dagen. Dit jaar valt dankdag op 6 november. We danken God voor gewas en arbeid en belijden daarmee onze afhankelijkheid van God en van Zijn zegen. Ook geeft het een extra gelegenheid om te bidden en gaven te geven voor het vele leed wat er om ons heen is. Ver weg en dichtbij.

De SGP is bezorgd over hoe de veiligheid in de wereld steeds meer onder druk komt te staan. Politieke en economische conflicten storten mensen op grote schaal in de ellende. Toen er in de raad is gesproken over een mogelijk AZC bij het Baggerdepot aan de Oudelande, bracht ons dat er toe om de woorden te herhalen van aartsbisschop Jacques Mourad uit Syrië: “hoe kunnen wij een wereld aanvaarden die niet beweegt bij het zien van al die misère, al dat kwaad? (…)”. Op zo’n 50 verschillende plekken in de wereld wordt er gevochten.

In Ridderkerk worstelen ook dagelijks ouderen en jongeren met de gevolgen van leed. Of het nu gaat om bijvoorbeeld psychisch of lichamelijk lijden, armoede, de gevolgen van een (complexe) scheiding, eenzaamheid of werkeloosheid. De zorgen zijn veel en zwaar. Degenen die deze mensen zien staan, een luisterend oor bieden en helpen, verdienen waardering. Vaak gebeurt dit achter de schermen. Toch is het zich inzetten voor kwetsbaren dagelijkse praktijk voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.

Een vraag die steeds actueler lijkt te worden, is: ‘wanneer komt er een eind komt aan al dit leed, al het kwaad?’ Ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld AI kunnen je bezorgdheid op dit punt alleen maar verergeren. Wie heeft of krijgt de macht over deze technieken? Welke belangen zal het dienen? De SGP hecht er waarde aan te wijzen op de veiligheid die Jezus aanbiedt. Een bescherming in alle tijden. Een bescherming die de tijd overstijgt en eeuwig is.  

Voor 7 november staat onder andere het begrotingsprogramma 2025 centraal. De SGP vindt het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in onze samenleving. En ondanks de financiële uitdagingen willen we dat blijven doen. Dat is een uitdaging, want ook Ridderkerk krijgt vanaf 2026 minder middelen van het Rijk. Door de solide financiële positie van onze gemeente en de inzet van ons college is het ook dit jaar gelukt een sluitende begroting te presenteren. Veel andere gemeenten hebben dit slechts kunnen bereiken door miljoenen te bezuinigen.

Het geld dat Ridderkerk in eerdere jaren als resultaat heeft overgehouden, wordt in 2026 en 2027 ingezet om ons voorzieningenniveau in stand te houden. Hierin zijn al een groot aantal gerealiseerde ambities van dit college verwezenlijkt. Neem bijvoorbeeld de extra inzet op het gebied van veiligheid, een verbetering van groenonderhoud, de bouw van nieuwe scholen en het beperken van de lastenstijging voor inwoners en bedrijven tot onder de inflatieraming van het CPB (2,5%).

Anderzijds, bezuinigingen lijken ook voor Ridderkerk, zoals het er nu naar uitziet, onvermijdelijk. Al is de uitdaging gelet op de stand bij de kadernota 2025 minder groot geworden, voor de begroting van 2028 en verder zal volgend jaar inzicht moeten worden gegeven hoe een structureel begrotingsevenwicht kan worden bereikt. Welke eventuele keuzes dit voor de raad meebrengt, zal o.a. afhangen van de opstelling van het Rijk. Tegelijk weten we nu al dat met de OZB-opbrengsten van Nieuw-Reijerwaard vanaf 2029 een sluitende meerjarenbegroting in zicht komt.

De SGP heeft kennis genomen van de stand van zaken met betrekking tot het collegeprogramma 2022-2026 ‘Hart voor een toekomstbestendig Ridderkerk’. Wij willen het college en de betrokken ambtenaren complimenteren voor dat wat tot nu toe is bereikt. De kennismaking met de eigen ambtelijke organisatie bevestigt onze indruk dat de inzet allesbehalve minder is geworden. Samen met de collegeleden wordt met toewijding gewerkt aan de Ridderkerkse opgaven. Hartelijk dank daarvoor!

Met het vaststellen van de programmabegroting 2025 laten wij aan onze inwoners zien te blijven investeren in Ridderkerk. Onze inzet is de resterende punten uit het collegeprogramma te realiseren en noodzakelijke investeringen niet uit de weg te gaan. Voor wat betreft alles wat in gang is gezet en voor wat nog gedaan moet worden, zijn er een aantal zaken die wij in het kader van de begrotingsdag op 7 november extra onder het voetlicht willen brengen. Over sommige onderwerpen willen we in het algemeen een opmerking maken. Over andere zullen we een vraag stellen, een motie indienen of het college om een toezegging vragen.

  • De verdere ontwikkeling van de nieuwe ambtelijke organisatie van de gemeente Ridderkerk is in volle gang en wat de SGP betreft, mogen we trots zijn op wat tot nu toe is bereikt. Er is aangegeven dat dit proces tijd en energie kost. Tegelijk constateren we, op bijvoorbeeld het terrein van wonen, dat er te weinig ambtelijke capaciteit is om projecten direct te kunnen uitvoeren. Een prioritering is om meerdere redenen noodzakelijk. Het gaat er dus om de balans te vinden tussen de te houden ambities en de draagkracht van de organisatie. De SGP spreekt de verwachting uit dat volgend jaar meer balans wordt gevonden, temeer omdat er ook gekeken gaat worden naar een realistische investerings- en projectenplanning. Dat is nodig. Een punt van zorg is het aantal door het rijk overgedragen taken. Nog steeds is er sprake van een mismatch tussen knaken en taken. Wij waarderen de inspanningen van het college op dit punt door juni jl. op het VNG-congres een motie in te dienen die unaniem is aangenomen. Vraag aan het college: welke mogelijkheden ziet u nog meer om deze uitdaging het hoofd te bieden? 
  • De SGP is er blij mee dat het college laat zien dat veiligheid prioriteit heeft. Bij de behandeling van het concept veiligheidsbeleid werd duidelijk hoe integraal dit onderwerp wordt aangevlogen. Het gaat hierbij tenslotte om meer dan alleen bestrijding van criminaliteit. Ons is bij de bespreking ook duidelijk geworden dat er alles aan wordt gedaan om de inzet van ANPR-camera’s te realiseren. Dat het geen overbodig luxe is, bewijst de praktijk in ons dorp. Het is goed om te zien hoe de samenwerking tussen politie en boa’s versterkt wordt. De SGP heeft de indruk gekregen dat de samenwerking tussen deze partijen en de buurtpreventie beter kan. Vraag aan het college: Kunt u de toezegging doen te onderzoeken wat hierin door partijen wordt gewenst en of er mogelijkheden zijn om aan deze wensen tegemoet te komen?
  • De SGP staat achter het lik-op-stuk beleid voor wie de regels op het gebied van veiligheid en leefbaarheid overtreedt. In de praktijk wordt er onder andere door onze boa’s meer geverbaliseerd. Naast een goed preventiebeleid, juichen we deze werkwijze toe. Naast aso-gedrag in het verkeer en bij scholen, is hardrijden op bijvoorbeeld de Geerlaan en roekeloos weggedrag midden in een woonbuurt ter hoogte van de Burgemeester Kruijffstraat een doorn in het oog van onze inwoners. Vraag aan het college: bent u het met de SGP eens dat het meer dan de moeite waard is om te onderzoeken of met het uitdelen van zgn. ‘speldenprikken’ door politie en boa’s, meer effect kan worden gesorteerd op het terugdringen van overtredingen?  
  • Verkeersveiligheid is voor de SGP een belangrijk aandachtspunt. Het college kijkt naar het terugbrengen van de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur binnen de bebouwde kom. Een uitzondering geldt voor ontsluitingswegen. De SGP hecht er waarde aan te onderstrepen dat het bevorderen van de verkeersveiligheid door allerhande ‘obstakels’ niet ten koste mag gaan van bijvoorbeeld van de aanrijtijden van de brandweer. Dichtbij de Ridderkerkse brandweerkazerne is aan het einde van de Jhr. Van Karnebeekweg richting de Burg. De Zeeuwstraat bijvoorbeeld een drempel neergelegd. De extra tijd die dit de brandweer kost bij een uitruk, kan veel leed tot gevolg hebben. Vraag aan het college: Is het college zich voldoende van deze gevolgen bewust en is de inzet om bij het terugbrengen van de maximum snelheid dit aspect zorgvuldig en in overleg met de brandweer mee te wegen? 
  • De SGP wil verloedering van het straatbeeld tegengaan. Dit jaar hebben wij schriftelijk vragen gesteld over de aanwezigheid van een grote hoeveelheid graffiti op onder andere eigendommen van het Waterschap en Rijkswaterstaat. Uit de antwoordbrief is onvoldoende duidelijk geworden of deze partijen zijn gesommeerd actie te ondernemen. De graffiti is namelijk nog altijd zichtbaar.  Vraag aan het college: is er al actie ondernomen?
  • Het is belangrijk dat ons OV-aanbod op orde blijft. De SGP kijkt er daarom naar uit dat de gekozen route om te investeren in HOV-busvervoer in de praktijk vorm gaat krijgen. Tegelijk maken wij ons zorgen over de houdbaarheid van het vervoer per buurtbus. De SGP rekent erop dat het college zich zal blijven inspannen deze lokale voorziening in stand te houden. Of een extra halte voor de Waterbus er gaat komen is onzeker, maar wat de SGP betreft, blijft het de inzet om deze extra halte gerealiseerd te krijgen.
  • In de concept economische visie van Ridderkerk wordt Dutch Fresh Port terecht als een essentieel merk in onze lokale economie gepositioneerd. Daarmee stuiten we tegelijk op een vraagstuk waar het antwoord nog niet op is gevonden. Want in hoeverre zijn we in de regio in staat om fatsoenlijk huisvesting te realiseren voor (toekomstige) werknemers? De SGP is benieuwd wat er uit de gesprekken komt die werkgevers voeren over dit onderwerp en in hoeverre het lukt om in Ridderkerk op deze vraag in te spelen. Verder geven ondernemers in het algemeen aan ruimte te zien voor het verbeteren van veiligheidstoezicht & handhaving, het tegengaan van verloedering van bedrijfsterreinen en de doorlooptijd van vergunningen. De SGP kijkt uit naar de definitieve visie om te zien welke acties aan deze wensen worden gekoppeld.
  • Ridderkerk verdient een goed en toekomstbestendig recreatiecentrum met zwembad en sporthal. Daarom is de SGP blij met de onlangs gekozen variant. Voldoende ruimte voor schoolzwemmen en voldoende faciliteiten beschikbaar voor recreatief zwemmen. Ook hebben we met deze keuze bewust rekening gehouden met onder andere het voorkomen van onnodige energiekosten en extra meerjarige onderhoudskosten. De noodzaak voor een nieuwe turnhal voor OKK is wat de SGP betreft (nog) niet aangetoond. Vraag aan het college: kunt u de toezegging doen in het kader van de motie (2024-100) hier tijdig onderzoek naar te doen en duidelijkheid over te geven?  
  • Voor de Ridderkerkse jeugd wordt er volop geïnvesteerd in scholen. Ook is er een redelijk aanbod aan gymzalen. Het is de SGP opgevallen dat bij een aantal gymzalen het niet mogelijk is om veilig je fiets te stallen. Een voorbeeld is de gymzaal aan de P.C. Hooftstraat. Daar zijn geen fietsbeugels en geen fietsenrekken, zodat het onmogelijk wordt gemaakt een fiets van een dubbel slot te voorzien.  Vraag aan het college: kunt u de toezegging doen te inventariseren bij welke gymzalen sprake is van deze situatie en kunt u binnen de bestaande budgetten zoeken naar een adequate oplossing?
  • De buitenruimte in Ridderkerk krijgt terecht veel aandacht. De SGP vindt het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt om het kwaliteitsniveau van wegen en groen op orde te houden. Ook de nieuwe wijze van onkruidbestrijding draagt daaraan bij. Verder is de schapenbegrazing echt een succes! Het wordt in de samenleving breed gewaardeerd. Een aandachtspunt zijn de groenstroken waar de borden met de tekst ‘De gemeente zorgt hier voor de bijen en vlinders’ bij staan. Was het eerste jaar nog sprake van een overdaad aan bloemen, dit jaar is het een troosteloze boel. Vraag aan het college: Hoe gaat de gemeente in de toekomst zorgen voor de bijen en vlinders?
  • De SGP juicht het toe dat de pilot leerwerkbedrijf een vaste plek in Ridderkerk kan krijgen. Maar ook andere initiatieven of wijzigingen in aanpak blijven welkom om mensen die al langere tijd een uitkering krijgen weer aan het werk te krijgen of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onderdeel te laten zijn van onze maatschappij. Op deze manier kunnen we hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling en welzijn.
  • De SGP vindt het van belang dat Ridderkerkers die te maken hebben met armoede en/of vragen hebben rondom armoede gerelateerde onderwerpen, deze informatie op een eenvoudige en snelle manier moeten kunnen vinden. Zowel de website van de gemeente als de gemeente Ridderkerk-app voorziet hier niet of nauwelijks in. Daarom dienen wij de motie mee in die het college vraagt hier wat aan te doen. 
  • De omgevingsvisie wordt geactualiseerd en de SGP waardeert de wijze waarop het college dit proces vormgeeft. Met onder andere een visie op hoogte en een visie op agrarische gronden dient het dorpse karakter te worden beschermd. Te denken valt aan de bescherming van de groene kraag met de gebieden: het Oosterpark, het Reijerpark, het Donckse Bos en de Donckse velden, de Gorzen, de Grienden, de Crezéepolder en het Waalbos. Tegelijk ziet ook Ridderkerk zich geconfronteerd met woningnood en zal er gebouwd moeten worden. De mogelijkheden van het bouwen binnen bestaande bebouwing (inbreiding) raken uitgeput. En dus zal om de noodzakelijke aantallen te halen ook gekeken moeten worden naar locaties buiten de bestaande bebouwing. Te allen tijde blijft gelden dat ruimtelijke ontwikkelingen moeten passen bij het dorpse karakter van Ridderkerk.

De SGP kijkt uit naar de reactie op bovenstaande vragen en wil het college van B&W en de ambtelijke organisatie hartelijk bedanken voor de beantwoording van de vragen die al eerder zijn gesteld en beantwoord.  

Tot slot wensen wij het college van B&W, de (burger)raadsleden, de ambtelijke organisatie en alle inwoners van harte Gods rijke zegen toe.

 

SGP-fractie Ridderkerk

Nb: vragen en toezeggingen zijn vetgedrukt en/of cursief weergegeven.