14 september 2015

Zonnepanelen Recreatiecentrum De Fakkel

Zonnepanelen Recreatiecentrum De Fakkel

Gemeenteraad 14 september 2015 - Bijdrage SGP – Anton Rottier, alleen de uitgesproken 

tekst geldt

Voorzitter,

 “Als gemeente Ridderkerk is het goed om zelf het goede voorbeeld te geven met isolatie van gemeentelijke gebouwen en het aanbrengen van zonnepanelen.” 

Dit is een citaat uit onze bijdrage van de SGP in mei 2015 aan het debat over het programma Duurzaamheid. Nog een citaat uit dezelfde bijdrage:

“Onze fractie kijkt dan ook uit naar het Integraal Accomodatieplan en komende voorstellen voor verduurzamen van gemeentelijke gebouwen.”  

De SGP wordt op haar wenken bediend. Er ligt nu een voorstel voor het aanbrengen van zonnepanelen op Recreatiecentrum De Fakkel. Het college maakt serieus werk van de ambities voor duurzaamheid en heeft actief gehandeld door subsidie aan te vragen.  De aanvraag voor de zogenaamde SDE subsidie voor Stimulering Duurzame Energieproductie is succesvol. De subsidie is toegekend en ook nog eens voor het hoogst mogelijke bedrag. De strategie om in de laatste fase subsidie aan te vragen, heeft gewerkt. Het risico is wel dat de subsidiepot dan leeg is maar bij toekenning wordt het hoogste bedrag ontvangen. Voorwaarde voor de subsidie is dat tijdig opdracht wordt verleend, voor februari 2016. 

Door ambtenaren zijn berekeningen gemaakt over de kosten en opbrengsten die aangeven dat het aanbrengen van de panelen per saldo de gemeente niets kost en  op termijn zelfs voordeel oplevert.

De SGP heeft het voorstel beoordeeld en is overtuigd dat op basis van de beschikbare informatie een betrouwbare inschatting is gemaakt. Natuurlijk zijn er aannames gedaan. Hoeveel uren de zon gaat schijnen is niet te garanderen, de ontwikkeling van de energieprijzen is ook niet te voorspellen en er liggen nog geen offertes. Maar zonnepanelen zijn tegenwoordig een breed verkrijgbaar product, waarvan marktprijzen bekend zijn alsmede de gegevens over opbrengsten. En wachten tot besluitvorming na offertes doet de subsidie verdampen. De SGP is een ondernemende partij die dit risico aandurft en kiest voor duurzaamheid en het benutten van kansen.

De SGP weegt het voorstel als volgt. 1. Het aanschaffen van zonnepanelen bevordert duurzaamheid. 2. Het kost de gemeente netto niets. Op termijn is de business case zelfs positief. Er kunnen zich dus  nog tegenvallers voordoen voordat het de gemeente geld gaat kosten. Met zo’n mooie ontwikkeling die de gemeente niets kost, kan de SGP alleen maar instemmen. Het is dan ook logisch om het onderhoud van het dak twee jaar naar voren te halen. Mocht de aanbesteding onverhoopt veel duurder uitvallen, dan verwacht de SGP dat het college terugkomt bij de Raad.

Wat betreft overdracht van de panelen aan een energiecollectief kan de SGP nog geen beoordeling maken. Voorafgaande aan besluitvorming is inzicht nodig in de voor- en nadelen van overdracht. Bij gebleken voordelen is besluitvorming mogelijk aan de hand van een concreet voorstel met informatie over de organisatie en doelen van het energiecollectief en de consequenties voor de gemeente. 

Met een onderzoek naar overdracht aan een collectief zijn we wel akkoord. 

Voorzitter, de conclusie is dat de SGP het voorstel zonnig inziet.