27 januari 2023

Werken vanuit ecologie

De volgende tekst is uitgesproken door Teunis van Zwienen, tijdens de raadsvergadering van donderdag 26 januari 2023.

Voorzitter,

Een prettige leefomgeving is iets wat we allemaal willen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de ecologie en biodiversiteit. Dat we het belang hiervan zomaar uit het oog kunnen verliezen blijkt wel uit de praktijk: veel plant- en diersoorten hebben het moeilijk waardoor ecosystemen uit balans raken. Het is daarom tijd om deze aspecten mee te nemen in de besluitvorming door te werken vanuit ecologie. Om de ecologische welstand te herstellen en op peil te houden is het belangrijk dat er nu een maatregel- en actieplan ligt om de biodiversiteit te bevorderen en het bewustzijn ervan te vergroten. Zodat de biodiversiteit op orde komt waardoor ons ecosysteem weerbaarder is en bedreigingen van bijvoorbeeld exoten minder kans hebben.

De SGP vind dat er een mooi rapport voor ons ligt. Ook de positieve toonzetting is aansprekend die een mooie middenweg houdt tussen een goede omgeving voor planten en dieren en een prettige leefomgeving voor de bewoners. Door ons mee te nemen in de leefwereld van diverse dieren is het ook erg praktisch geworden. Bijvoorbeeld het voorkomen van hoge stoepranden voor de egel, zorgen voor voldoende bloeiende kruiden voor de weidehommel en beschutte plekken voor de laatvlieger.

Wat wij ook positief vinden is dat het rapport is opgesteld door eigen medewerkers van de gemeente. Waardoor er binnen de eigen gemeentelijke organisatie de kennis en kunde is om dit beleid op een goede manier verder vorm te geven en het onderdeel van de besluitvorming kan maken.

De SGP vindt dat er op een goede manier uitvoering is gegeven aan onze oproep om onderzoek te doen naar begrazing door schapen. Wij zijn blij dat dit uitvoerbaar is. Zoals uit het onderzoek blijkt kan met het begrazen met schapen een goede biodiversiteit bereikt worden, mits de aanpak goed doordacht en gepland is.

Tot slot wil ik nog ingaan op de ingediende moties. De motie om de overbodige verharding in de openbare ruimte in kaart brengen en deze onnodige verharding verwijderen steunen wij. Tot nu toe ligt het initiatief om tegels te verwijderen vooral bij de inwoners. Het is goed om hier ook als gemeente verder mee aan de slag te gaan. Het is daarbij wel van belang dat vooraf met de omwonenden wordt gecommuniceerd, zodat de directe omgeving vooraf bekend is dat er in hun omgeving verharding gaat verdwijnen.

De motie om ecologie op te nemen in een raadsvoorstel zodat dit stimuleert om ecologische aspecten mee te wegen bij besluitvorming steunt de SGP ook. Het past goed bij het collegeprogramma waarin is opgenomen dat ecologie een volwaardige plek krijgt in de belangenafweging bij de inrichting van de openbare ruimte. Daarom is het goed dat inzichtelijk wordt gemaakt dat de verschillende belangen goed en evenwichtig zijn afgewogen.