15 mei 2025

Visie buitengebied

Na jarenlange intensieve voorbereidingen en vergaderingen stond op 15 mei 2025 de 'Visie Buitengebied' op de agenda. Namens de SGP voerde Gerard Verweij hierover het woord. Het voorstel werd met een meerderheid van stemmen aangenomen. Lees hieronder de volledige bijdrage van de SGP:

 

Voorzitter,

Het zal inmiddels een jaar of 20 geleden zijn dat ik op een vroege maandagochtend aan mijn eerste vakantiebaan begon. Rond een uur of 6 meldde ik mij bij Van der Meij Barendrecht, een commissionair op de Barendrechtse veiling; gespecialiseerd in krulpeterselie en bosselderij. Veelal geteeld op het eiland IJsselmonde, waarvan een substantieel deel in Ridderkerk. (In het Rezoords  overigens bekend als “krulpiet” en “selder”.) Jarenlang producten met grote handelsvolumes op de Barendrechtse veiling Z.H.Z. Vandaag de dag echter vergeten groentes die meer uit Duitsland en Italië geïmporteerd worden dan dat ze hier lokaal nog op de tuinderijen te zien zijn. 

Voorzitter, vanwaar deze introductie? Het verhaalt tekent de enorme transformatie die het buitengebied op het eiland IJsselmonde ondergaan heeft de afgelopen decennia. En daar waar de ene bedrijfstak het moeilijk heeft en verdwijnt, ontstaat ruimte voor nieuwe bestemmingen en ontwikkelingen. Het is daarom goed dat bij de actualisatie van de omgevingsvisie ruime aandacht wordt besteed aan een visie op het buitengebied. Die ruime aandacht wil ik in dit verband niet alleen op de inhoud betrekken, maar ook op het proces waarlangs de nu voorliggende visie is ontstaan. Dit proces verdient namelijk een compliment omdat het op een duale manier is uitgevoerd. Niet alleen door het college achter de schermen, maar juist ook in samenspraak en samenwerking met directe belanghebbenden. Er is op allerlei manieren geparticipeerd door burgers, ondernemingen en verdere stakeholders.  De SGP hoopt dan ook dat de visie buitengebied niet alleen op een breed politiek draagvlak kan rekenen, maar juist ook op een sterk maatschappelijk draagvlak. 

De inhoud van de nu voorliggende visie stemt de SGP-fractie tevreden. Wij hebben vastgesteld dat veel feedback die in de consultatierondes is opgehaald op een goede manier in de visie is terechtgekomen. Inhoudelijk hebben wij dan ook weinig toe te voegen. Wel willen wij langs deze weg onderstrepen dat essentiële onderdelen van de visie wat ons betreft zijn: 

  • Behoud van het dorpse karakter van Ridderkerk: de visie wil het rijke buitengebied ook in de toekomst behouden 
  • Behoud van de groene kraag van Ridderkerk: de visie borduurt voort op de groenblauwe kraag zoals die in de omgevingsvisie uit 2017 al is gedefinieerd 
  • Het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van een aantal deelgebieden door woningbouwontwikkeling 

Voorzitter, dat laatste punt met betrekking tot woningbouwontwikkeling is niet het gemakkelijkste punt. Sterker nog, op sommige dossiers is sprake van dilemma’s. (Denk aan de Boomgaard.) Dit bleek ook wel uit de inspreekbijdrages die we in commissieverband mochten beluisteren. Politiek is nooit makkelijk en vraagt om goed doordachte en welafgewogen keuzes vanuit een heldere visie op de toekomst. De SGP waardeert het daarom dat de visie buitengebied een realistisch beeld schetst en het oplossen van problemen niet uit de weg gaat. Want ja, kleinschalige landbouw zal niet de toekomst hebben in ons dorp en er zijn meer woningen nodig door demografische veranderingen. En natuurlijk hebben we rentmeesterschap over de Schepping te dragen en verdient de natuur het dat wij haar goed onderhouden. 

Is dat nu juist niet waarvoor wij hier bijeen zijn? Om tussen al die belangen en uitdagingen te komen tot het meest optimale compromis? Vandaar onze steun aan deze visie buitengebied en onze dank aan de opstellers. 

Dank u wel!