15 december 2016

"Van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie” Ridderkerk dragen we samen.

(raadsvergadering van 15 december 2016, agendapunt 6 ; alleen de uitgesproken tekst geldt)

  

MwdVz,

Zoals in de voorliggende stukken genoemd heeft deze raad in mei 2015 een startnotitie vastgesteld. Destijds heeft de SGP fractie een aantal kanttekeningen geplaatst bij o.a. het “loslaten” door de gemeente en het betrekken van minder mondige burgers. Met de voorliggende notitie zijn die kanttekeningen nog net zo actueel als toen.

 

In de verkenning zouden vier vragen moeten worden beantwoord.

 

  • Wat moeten we als overheid wettelijk doen?
  • Wat willen we los laten?
  • Welke barrières moeten worden geslecht?
  • Welke voorwaarden moeten worden geschapen?

 

Het gaat in dit kader om vier zeer relevante vragen. De antwoorden daarop stellen enigszins teleur. Op de vraag wat we als overheid wettelijk moeten blijven doen komt de notitie niet verder dan het beoordelen of het proces democratisch is verlopen. En natuurlijk moet dat ook gebeuren maar de overheid heeft ook een aantal wettelijke taken die zich nu eenmaal niet lenen voor participatie. Daarover had best duidelijkheid mogen worden verschaft. Ook is niet duidelijk waarom uit de democratische waarden nu deze vier specifiek worden genoemd. Zijn die meer leidend dan andere democratische waarden?

 

Het antwoord op de tweede vraag wordt feitelijk niet geven. Aan de voorkant wordt geen keuze gemaakt waar we wel ruimte willen geven en waar niet. De rol van de gemeente is elke keer opnieuw maatwerk. En of draagvlak wenselijk en/of aanwezig is wordt per geval beoordeeld.

 

Zoals eerder door de SGP-fractie aangeven is het ons inziens van essentieel belang dat in het participatie proces helder en duidelijk wordt gecommuniceerd wat verwachtingen over en weer mogen en kunnen zijn. Daar draagt deze notitie ons inziens onvoldoende aan bij of wordt soms zelfs afbreuk aan gedaan. Als één van de aanbevelingen aan de raad luidt dat plannen of maatregelen die uit de samenleving komen kunnen rekenen op draagvlak van de raad, zonder enig voorbehoud, doen wij onze burgers ernstig tekort in het managen van verwachtingen.

 

MvdVz.,

 

Zoals in mei 2015 ook gemeld zijn een sterkere samenleving, een kleinere overheid en het meer aansluiten op ideeën uit de samenleven zaken die de SGP-fractie zeer aanspreken. De richting is wat de SGP-fractie betreft de juiste. De weg daar naartoe waarschijnlijk één met nog de nodige hindernissen.

 

Het voorliggende raadsbesluit vraagt ons om:

 

De notitie voor kennisgeving aan te nemen. En dat zullen we doen. U zult begrijpen dat we met de voorliggende inhoud waarschijnlijk niet hadden ingestemd.

 

Een proefperiode van twee jaar vast te stellen. Het lijkt ons goed hier nu maar mee aan de slag te gaan. We gaan er vanuit dat het college de door ons in Commissie en Raad gemaakte opmerkingen meeneemt in de uitvoering.

 

De aanjaaggroep de voortgang te laten monitoren. Allereerst zijn wij de aanjaaggroep zeer erkentelijk voor hun inbreng in de achterliggende periode. We zouden het bijzonder op prijsstellen als zij op deze wijze bij de ontwikkeling van de overheidsparticipatie betrokken willen blijven.

 

De SGP-fractie zal derhalve instemmen met het voorliggende besluit.

De fractie