18 februari 2015

SGP informeert naar voortgang zorgtransitie

De SGP fractie heeft een bezoek gebracht aan zorgorganisatie Aafje om zich te laten informeren over de voortgang van de drie decentralisaties. Vanaf 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor een groot aantal zorgtaken, die daarvoor bij de landelijke overheid waren belegd. In een prettig en open gesprek kwamen veel positieve punten naar voren maar werden ook nog wat zorgpunten bij de SGP fractie onder de aandacht gebracht.

 

Er is de laatste maanden veel gezegd en geschreven over de veranderingen in de zorg en de zorgen die daarover bij menig burger leven. De SGP fractie heeft zich in het gesprek met de heren Ronald Simons (directeur regio BAR Drechtsteden) en Wiebe-Jan Stuursma (contractmanager) van Thuiszorg organisatie Aafje op de hoogte laten brengen over de recente gang van zaken, nu per 1 januari 2015 de veranderingen zijn ingegaan.

 

In zijn algemeenheid worden de aanpassingen niet als negatief ervaren. Er lijkt een breed draagvlak te zijn voor het feit dat veranderingen in de zorg nodig zijn. De wijziging van een urenverplichting naar een resultaatsverplichting wordt door Aafje als een verbetering gezien. Hierdoor is het mogelijk beter in te spelen op de individuele zorgvraag die van geval tot geval zeer divers kan zijn.

 

In het traject van contracteren heeft Aafje duidelijk voordelen gezien in de BAR-samenwerking. Het feit dat met één organisatie gesproken kon worden heeft voor Aafje zeker efficiencyvoordelen opgeleverd. En men heeft geconstateerd dat deze voordelen er voor de afzonderlijke gemeentes ook zijn geweest. Wel is er aangegeven dat er op dit punt nog verder voordeel is te behalen. Als voorbeeld werd verwezen naar de werkwijze van Drechtsteden, waar de samenwerking op dit punt nog verder is doorgevoerd.

 

Ook is een aantal zorgpunten bij de SGP fractie onder de aandacht gebracht. Zaken als onder andere de toenemende eenzaamheid en de vergrijzende bevolking - met name in Ridderkerk - werden hierbij genoemd. Zaken die de SGP fractie zich ter harte heeft genomen.