27 januari 2023

Raadsvoorstel Rowdies Ridderkerk en geluidsscherm Oosterpark

Volgende tekst is uitgesproken door Anton Rottier tijdens de raadsvergadering op donderdag 26 januari 2023

Voorzitter, 

Twee interessante insprekers hebben afgelopen commissie ingesproken op dit raadsvoorstel. Door 3VO-Biotoop is een pleidooi gehouden om de Rowdies te verplaatsen naar een locatie bij de rijksweg A38. Einde gistermiddag is een mail gekomen van 3VO-Biotoop dat ze van standpunt veranderd zijn en ook mogelijkheden zien voor de Rowdies in het Oosterpark.  

De inspreker van de Rowdies heeft aangegeven dat de vereniging al 40 jaar in het Oosterpark zit en vanaf 2016 wacht op een oplossing voor de te kleine velden. De velden zijn dringend aan een dure onderhoudsbeurt toe, wanneer niet op korte termijn een nieuwe locatie wordt ingericht. Volgens de wethouder gaat verplaatsen naar de A38 tenminste 4 tot 5 jaar duren.De Rowdies zijn bereid een concessie te doen voor de ligging en omvang van de velden en rekening te houden met andere belanghebbenden 

Voorzitter, de keus is dan niet moeilijk meer. De SGP dient dan ook het amendement van Partij18Plus mee in om het onderzoek naar een locatie bij de A38 te laten vervallen en in te zetten op een locatie in het Oosterpark. Daarmee wordt het onderzoek bespaard en is het extra onderhoud niet nodig, dat scheelt bij elkaar vele tonnen. Onze fractie had ook al eerder ingestemd met een locatie voor de Rowdies in het Oosterpark. Het is mooi dat bij het definitieve plan wordt ingezet op behoud van het Essenlaantje. 

Wat betreft het kokos geluidsscherm. Ik heb een bezoek gebracht aan een leverancier en heb zo’n kokosscherm van dichtbij gezien en ook wat er van binnen allemaal aan materialen inzit. Een foto van mij bij een voorbeeld van zo’n kokosscherm komt uiterlijk morgen op de website van de SGP bij mijn bijdrage. De foto is vorige week gemaakt op de Infratech beurs in de Ahoy hallen. Mij is daar duidelijk geworden dat zo’n scherm goede geluidsreductie geeft, dat een levensduur tot 50 jaar mogelijk is en dat het daartoe belangrijk is om het kokos te beschermen tegen UV-licht en daarom klimop tegen het scherm te laten groeien. De onderhoudskosten zitten volgens de leverancier niet in het scherm zelf, maar in het vastmaken van de groeiende klimop aan het scherm en het snoeien er van.  

Het lijkt dan ook van belang om bij de plaatsing van het scherm rekening te houden met het groeiseizoen. Graag de reactie van de wethouder hierop. 

De SGP kan instemmen met de hoogte van 6 m. Onze politieke antenne had al eerder gepeild dat deze hoogte haalbaar zou zijn. We zijn goed meegenomen afgelopen jaren in het traject door geluidsexperts en wat ik daarvan onthouden heb is dat een scherm zo dicht mogelijk bij de bron van het geluid dient te staan en dat hoe verder je van het scherm vandaan gaat hoe minder het reducerend effect wordt. Het blijft daarom jammer dat Rijkswaterstaat nietwilde meewerken om het scherm direct naast de snelweg te plaatsen. Het effect van het scherm aan de rand van het Oosterpark is het grootst in het Oosterpark zelf en ook in de woonwijk zal het geluid afnemen, maar het zal er dus niet fluisterstil worden. Het is van belang dat inwoners dit beseffen, zodat later geen klachten ontstaan want het is nu al bekend. 

Voorzitter, onze fractie dient het amendement mee in en kan instemmen met het geamendeerde raadsvoorstel. 

Raadsvoorstel Rowdies Ridderkerk en geluidsscherm Oosterpark