11 juni 2021
Raadbijdrage klimaatvisie
Raadsvoorstel Klimaatvisie Ridderkerk ‘De route naar 2050’ – Anton Rottier SGP
Voorzitter,
De Klimaatvisie die we vanavond vaststellen, bevat stevige ambities om in 2050 CO2 neutraal en circulair te zijn, met een aantal concrete tussendoelen voor 2030. Feitelijk zijn deze in hoofdlijn opgelegd door onze Rijksoverheid. Stevige ambities bijvoorbeeld op het gebied van het aardgasvrij maken van woningen, waarbij in 2030 al 20% van de bestaande voorraad omgevormd dient te zijn. Dat lijkt ver weg, maar is slechts twee raadsperioden verder. Dat zal de nodige inspanning vergen en onze fractie maakt zich met name zorgen of dit financieel haalbaar zal zijn voor onze inwoners en in hoeverre de Rijksoverheid daar financieel aan zal bijdragen. Naar onze inschatting zullen de consequenties en uitwerking nog diverse malen aan de orde worden gesteld in komende raadsperioden, voor bijsturing en verwerken van nieuwe inzichten.
De Klimaatvisie is het vervolg op en verbreding van het ‘Milieu en Duurzaamheidsprogramma 2016-2020’, waarin de onderwerpen bodem, lucht en geluid waren opgenomen. Voor deze onderwerpen zijn in de klimaatvisie vertrouwde ambities gesteld, waarbij de ingezette richting verder doorgetrokken wordt.
De Klimaatvisie is een overzichtelijk document geworden, waarbij alle onderwerpen zijn beschreven met een duidelijke kaderstelling. Daarnaast bevat het bijbehorend Uitvoeringsprogramma doelen die helder en concreet zijn geformuleerd. Een duidelijke verbetering ten opzichte van het concept en dank voor het oppakken van ons commentaar.
Ook nieuw is dat nu wel een concreet instrument benoemd is, de landelijke klimaatmonitor van Rijkswaterstaat, waarmee de raad in de toekomst kan controleren of de visie in de praktijk leidt tot de overeengekomen doelen en de effectiviteit kan worden gemeten. Het is indrukwekkend hoeveel concrete informatie deze tool bevat over Ridderkerk.
Het is een feit dat de CO2 concentratie in de atmosfeer oploopt en bijdraagt aan opwarming van de aarde door menselijke activiteit. Het behoort tot onze verantwoordelijkheid om als rentmeester zorgvuldig met de aarde om te gaan. Dat betekent niet dat alles maakbaar is en dat we over een thermostaat beschikken waarmee we de temperatuur kunnen regelen en daarmee zeker is dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 of 2 graden. Maar wat menselijkerwijs in ons vermogen ligt, behoren we te doen. Daarbij dient wel rekening gehouden te worden met wat draagbaar is door onze samenleving. Van belang is dat onze inwoners worden betrokken bij de keuzen door goede participatie en waar nodig de minder draagkrachtigen worden ondersteund. We zien uit naar de halfjaarlijkse voortgangsrapportage die aangekondigd is om de vorderingen te kunnen volgen en waar nodig bij te sturen.
======================================================================