4 november 2021

'Met hart voor Ridderkerk' Algemene Beschouwingen 2021

 Voorzitter, raadsleden, college en andere luisteraars.  

In deze raadsperiode kwamen wij in een gezondheidscrisis terecht. Koers houden is in zulke omstandigheden een flinke uitdaging. Het gemeentebestuur heeft laten zien over een flink portie daadkracht te beschikken. Er is in deze periode van corona op verschillende manieren aan Ridderkerkers hulp geboden en steun verleend.  

 We stellen vast dat dit college een heel palet aan producten en diensten heeft opgeleverd en in gang heeft gezet. Veelkleurig en zeker niet grijs, zoals wij bij de behandeling van de Kadernota al zeiden. Er is veel inzet gepleegd om Ridderkerk mooier te maken! Zonder dat dit ten koste is gegaan van de financiële positie, die – kijkend naar andere gemeenten – bijzonder gezond is te noemen.  

Gisteren was er de landelijke dankdag voor gewas en arbeid. Een moment om stil te staan bij alles wat we ontvangen; een dag om onze dank bij God te brengen.  
Graag geven wij woorden aan onze dank met Psalm 68, een bijbels loflied: ‘Geloofd zij God met diepst ontzag! Hij overlaadt ons dag aan dag met Zijn gunstbewijzen. Die God is onze zaligheid.’  
 

Vreugdevolle en verdrietige momenten wisselden zich af. Wat dit laatste betreft, hier schreven wij al over in onze algemene beschouwingen. We werden meermaals bepaald bij de vergankelijkheid van het leven. Ook deden zich onvoorziene wisselingen voor in het college, zoals het terugtreden van onze gewaardeerde oud-wethouder Volbregt Smit. Wij willen nogmaals uitspreken dat we blij zijn met de wijze waarop wethouder Marco Oosterwijk, hoewel van buiten, zich in zijn plaats als een echte insider heeft bewezen.  

 Een vaste koers varen, en dus ook koers houden, betekent dat er gebruik moet worden gemaakt van een werkend kompas en een duidelijke routekaart. Wat is je doel? Wat is de goede richting? Op wie vertrouw je tijdens de reis? Belangrijke vragen, denk ik.    

Deze zomervakantie nam Peter Kreeft, een bekend Amerikaanse filosoof, mij mee op reis. Niet letterlijk, maar hij nam mij mee in zijn boek, een allegorie, dat als titel heeft: ‘De reis’. Het gaat in dit boek over de zoektocht naar de werkelijkheid. Tijdens een groot deel van de reis werd ik vergezeld door een vragensteller pur sang. Nee, het is niet iemand uit deze zaal. Het was de verstandige en wijze filosoof Socrates.   

Ook waren er ontmoetingen met andere filosofen op het pad dat we bewandelden. Zij probeerden ons ervan te overtuigen dat hun werkelijkheid de waarheid is. 

Wat hen betrof, konden we onze reis bij hen beëindigen. Het deed me denken aan verschillende momenten in de afgelopen raadsperiode. Er moeten regelmatig besluiten genomen worden. Participatie van inwoners en bedrijven is dan vaak nuttig en nodig, en regelmatig ook verrijkend. Er is echter ook een keerzijde. Met welke verwachtingen wordt er geparticipeerd? Is er oog voor dat vrijwel altijd verschillende belangen moeten worden gewogen? Is het duidelijk dat participeren niet gelijk staat aan je zin krijgen?  
Wij merken dat ondanks participatie er vaak een stuk ontevredenheid blijft bestaan. In onze ogen is deze ontevredenheid soms wel begrijpelijk, maar lang niet altijd terecht.       

 We vervolgden de reis (in het boek) en we kwamen een scepticus tegen. De vraag die op dat moment aan de orde kwam was: is het waar dat er geen waarheid bestaat? Bestaat er zoiets als een objectieve waarheid of is alles subjectief? Ik moest bij het lezen van dit hoofdstuk onwillekeurig denken aan de discussie rond onze motie ‘aanpak verloederde tuinen’. Verloedering, is dat werkelijk iets subjectiefs?   

Er volgden nog meer boeiende gesprekken tijdens de reis. Gesprekken met een cynicus, een nihilist, een materialist, een relativist, een atheïst, een pantheist en deist tegelijk en toen was onze reis ten einde. De laatste ontmoeting was met een jood.   

De vraag die centraal kwam te staan is deze: is Jezus Heer? Is Hij betrouwbaar of niet? In een tijd die – ook politiek - gestempeld wordt door wantrouwen is dit een actuele vraag.  
Ik hoop van harte dat u op zoek bent of gaat naar het antwoord op deze vraag!  

De SGP mag bijna 100 jaar een bijdrage leveren aan de lokale politiek. Verschillende mensen zijn in die periode vanuit een vaste koers en met hart voor Ridderkerk politiek actief geweest. Zowel zichtbaar, als op de achtergrond. Deze lijn zetten we graag voort. Daarom gaan de SGP-kandidaten in het aanstaande jubileumjaar de verkiezingen in met de slogan:

Met hart voor Ridderkerk.’  

Tenslotte voorzitter, willen wij het college en de ambtelijke organisatie hartelijk bedanken voor de beantwoording van de vele vragen door het college en de ambtelijke organisatie. Wij wensen het college, de (burger)raadsleden, de ambtelijke organisatie en alle Ridderkerkers Gods zegen toe. 

Lees hier de schriftelijke Algemene Beschouwingen.

 

'Met hart voor Ridderkerk' Algemene Beschouwingen 2021