4 maart 2021

Ingezonden brief Rick van de Waerdt

Ingezonden brief Rick van de Waerdt

‘Het lukt me niet om zelf een WhatsAppbericht te typen. Kunt u het voor mij doen?’ In het bed voor me zie ik een benauwde patiënt liggen van rond de 50 jaar. Toen ik aan mijn nachtdienst begon, lieten mijn collega’s van de avonddienst al weten dat het risico groot is dat de patiënt naar de IC moet worden gebracht. De benauwdheid nam toe, ondanks dat de patiënt extra zuurstof kreeg toegediend.

 

Het is nu rond 03:00. Zojuist hebben we samen met de IC-arts de beslissing genomen om de patiënt op te nemen op de IC. Ondanks zijn benauwdheid heeft de patiënt goed in de gaten wat er gebeurt. Nadat ik vraag of hij nog familie wil informeren, belt hij zijn zoon. Het is echter midden in de nacht, dus zijn zoon van 15 jaar oud slaapt. Daarom wil meneer nu een WhatsAppbericht sturen. Door de uitputting is hij niet in staat om zelf een bericht te typen. Op zijn verzoek stuur ik: ‘Je blijft bij me in mijn hart’. Nog geen 10 minuten later rijden we de patiënt in een stevig tempo naar de IC.

 

Dit soort momenten maak ik als longverpleegkundige in het Franciscus Gasthuis vaak mee. Het hoort bij ons werk, maar blijft tegelijk ook altijd ingrijpend. Het zijn ook de momenten waarop ik weer weet waarom ik voor dit beroep heb gekozen: om daadwerkelijk iets voor mensen te kunnen betekenen.

 

Helaas hebben we als verpleegkundigen weinig tijd om daadwerkelijk patiënten te verplegen en hen de aandacht te geven die ze verdienen. Veel tijd gaat op aan het invullen van formulieren en het bijhouden van een hele administratie. Dat is het gevolg van alle regels, richtlijnen en protocollen die vanuit Den Haag aan ons worden opgelegd. Het is natuurlijk goed dat politici en beleidsmakers de kwaliteit van de zorg willen verbeteren. Maar het vele is niet per se ook het goede, en van veel regels wordt de zorg dus ook niet per se beter. In de praktijk betekenen meer regels vaak dat we meer tijd kwijt zijn aan bureaucratische rompslomp en minder tijd kunnen besteden aan de mens in bed.

 

Het opstellen van steeds meer regels voor de zorg is een keuze. Een keuze van ministers en hun ambtenaren. Een keuze van Kamerleden die deze ministers en hun beleid steunen. En uiteindelijk een keuze van de kiezer die op 17 maart bepaalt wie er in de nieuwe Tweede Kamer komen.

 

Als u zou moeten kiezen tussen het invullen van een formulier en het typen van een WhatsAppbericht, wat zou u dan kiezen?

Rick van de Waerdt, nr. 30 op de SGP-kandidatenlijst.