27 maart 2015

Inbreng Toekomst 'de boomgaard'

MwdVz,

Het dossier 'de boomgaard' houdt de gemoederen nu al jaren bezig. Met een eigenaar die hele andere plannen leek te hebben met het gebied - hetgeen overigens zijn goed recht is - leek een duurzame oplossing tot voorkort niet voorhanden. De gemeente was - en is - gehouden te handhaven en de eigenaar van de boomgaard kan niet worden ontzegd dit waar mogelijk juridisch aan te vechten. En dan was het natuurlijk altijd nog de vraag of met herplant van bomen dit dossier ook echt gesloten zou kunnen worden. Een vraag die wat de SGP-fractie betreft nog steeds gesteld kan worden.

 

In de commissievergadering van 12 maart deed zich een opmerkelijke ontwikkeling voor. De eigenaar van de boomgaard - die op dat moment nog in afwachting was van de uitspraak van de Raad van State op zijn beroep - liet bij monde van zijn advocaat weten over te gaan tot herplant van de boomgaard. Op termijn een kersenboomgaard, maar in ieder geval herplant voor 1 april 2015. De tijdens de commissievergadering aanwezige bewoners ontvingen deze mededeling met veel enthousiasme. De SGP-fractie begrijpt nog steeds niet helemaal wat deze wending op dit moment heeft veroorzaakt, maar juicht deze desondanks wel toe. Het had wat ons betreft ook best een paar maanden of jaren eerder gemogen, dat had ons veel tijd en alle partijen veel geld bespaard.

 

Maar gelet op deze ontwikkeling lijkt de keuze van het college voor handhaven en een bestemmingsplanwijziging niet de meest voor de hand liggende. Immers als de eigenaar op korte termijn overgaat tot herplant van een commercieel exploitabele boomgaard wordt een duurzame groene invulling gerealiseerd. Weliswaar niet toegankelijk voor iedereen, maar wel duurzaam en groen. Helemaal gerust op sluiting van dit dossier na herplant is de SGP-fractie echter nog niet. Zoals in het raadsvoorstel aangegeven zal de exploitatie van een (kersen)boomgaard weer gepaard gaan met diverse vergunningsaanvragen die uiteraard ook weer aangevochten kunnen worden. Daarnaast zien wij met spanning uit naar de herplant voor 1 april. Dat is inmiddels al over vijf dagen we gaan er maar even vanuit dat het straks geen 1 april grap blijkt te zijn.

 

De SGP-fractie ziet toch nog wel wat onzekerheden en wij van mening zijn dat het gemeentebestuur in dit dossier de regie in handen moet houden. Wij denken dat het amendement van LR daarin voorziet en staan daar daarom ook positief tegenover. Maar voorzitter, we hopen van harte dat er per 1 januari 2016 een mooie kersenboomgaard staat.