3 maart 2015

Inbreng Kadernota Sport en Bewegen

Verantwoord sporten en bewegen is een goede zaak. Zeker nu de laatste tijd steeds duidelijker wordt dat de volksgezondheid in Nederland, maar ook daarbuiten,  negatief wordt beïnvloed door een gebrek aan beweging. Het is daarom dan ook goed dat deze nota is gemaakt en wordt vastgesteld. 

Veel kinderen hebben tegenwoordig overgewicht en brengen een groot deel van de dag door voor een computer, in plaats van lekker buiten te spelen. Dat verhoogt op jonge leeftijd de kans last te krijgen van diabetes of andere lichamelijke klachten. En nee, we hoeven echt niet allemaal te streven naar een "Epke Zonderland" figuur. Want dat is letterlijk uitZONDERlijk! Maar we moeten ons wel serieus zorgen maken over het grote percentage overgewicht bij de leeftijd vanaf 16 jaar en de 50 plussers, zoals we op pagina 11 van de kadernota kunnen lezen. En dat lossen echt niet op met denksporten kan ik uit eigen ervaring zeggen.

In de kadernota lezen we dat er tijdens de interactieve sessies veel ideeën en oplossingen naar voren kwamen. Kan de wethouder daar een paar voorbeelden van geven? We zijn eigenlijk wel benieuwd.

Beweging staat ook in verbinding met het krijgen van gezonde voeding. Als zoon van een tuinder begrijp u wellicht dat ik verse groenten en fruit van harte kan aanbevelen, maar daar gaan we vanavond geen reclame voor maken. Wat wel een zorgpunt is, is de verleiding van (ongezonde) snacks waar kinderen in of rondom scholen en sportkantines aan blootgesteld worden. Wil de wethouder daar straks bij de uitvoering ook aandacht aan geven?

MwdVZ,
We kunnen vele pagina's tekst vullen met wat allemaal goed voor ons is of welke sportfaciliteiten er wenselijk zijn. Maar laten we de daad bij het woord voegen en vooral gaan bewegen, liefst meer dan 30 minuten per dag. We wensen het college veel succes om samen met maatschappelijke partners Ridderkerk méér in beweging te krijgen. Onze fractie zal instemmen met de voorliggende kadernota.