3 maart 2015

Inbreng Implementatieplan Thuis in de Wijk

MwdVZ,

Thuis in de wijk, maar wat ons betreft vooral ook voldoende herkenbaar en vindbaar in de wijk. Het is goed dat we in de gemeente een wijkgerichte aanpak voorstaan en daar nu concreet mee aan de slag gaan. Ook dit zal een ‘ontdekkingsreis’ zijn, want het is allemaal relatief nieuw. Daarom wil onze fractie nadrukkelijk meegeven dat een goede communicatie over die aanpak van groot belang is. Heeft de wethouder al concrete ideeën hoe zij onze inwoners gaat informeren over het bestaan en waar men de teams kan vinden? Want alleen melding maken in het gemeente journaal werkt niet echt is de ervaring.

In de beoogde effecten en verachte resultaten kan onze fractie zich wel vinden. Wel is het van belang dat ook hier een goede monitoring en evaluatie plaats zal vinden. In het raadsvoorstel wordt al het één en ander benoemt wat daar in ieder geval voor gedaan zal worden. Wanneer kunnen we als raad een eerste rapportage verwachten? Ook hier is het zaak om deze nieuwe ontwikkelingen goed in de gaten te houden om zo nodig tijdig bij te kunnen sturen op basis van de feiten en cijfers. 

Er is gekozen voor Sociale teams en Jeugd- en Gezinsteams, het is natuurlijk wat flauw gezegd, maar we gaan er vanuit dat de Jeugd- en Gezinsteams ook “sociaal” zijn. Waar we als fractie niet zo blij mee zijn, is de benaming van “wijkteam” in het implementatieplan. We hebben in de commissie vergadering al aangegeven dat wat ons betreft de naam “wijkteam” mag komen te vervallen. En dat we gaan spreken over “gebiedsteams” die thuis zijn in onze Ridderkerkse wijken. We gaan dat uiteraard niet meer (laten) aanpassen in dit plan, maar wellicht kan de wethouder toezeggen dat ze bij volgende voorstellen die naar de raad komen, kritisch naar de benaming wil kijken en deze ook wil aanpassen. Want de huidige benaming werkt alleen maar verwarrend.

Verder wordt in dit plan ook gesproken over de in de maak zijnde “Sociale kaart”, kan al aangegeven worden wanneer deze gereed en vindbaar is op de website?

 

MwdVz,

Graag vernemen we van de wethouder een reactie op onze vragen en opmerkingen. Tot zover onze bijdrage in eerste termijn.