25 februari 2016

Impressie raadsvergadering 18 februari 2016

De raadsvergadering van donderdag 18 februari bevatte geen overvolle agenda. Er waren slechts twee agendapunten ter discussie. Ware het niet dat het CDA bij het vaststellen van de agenda aankondigde dat zij een motie 'vreemd aan de orde van de dag' wilden indienen. Het onderwerp betrof de uitvoering van het VN verdrag inzake rechten van mensen met een handicap. 
 
Na het vaststellen de agenda was het tijd voor het vragenuurtje. Daar stelde de PvdA vragen over het recente gaslek bij Moerdijk en of dat ook gevolgen had voor onze gemeente Ridderkerk. De Burgemeester kon daarop antwoorden dat, dat niet het geval was. Een andere vraag van de PvdA betrof de status van het herplaatsen van een meetstation van DCMR in Nieuw-Reijerwaard. De wethouder gaf aan daarover nog in gesprek te zijn met de betrokken partijen.  
Een derde vraag van de PvdA betrof de toename van auto inbraken. Deze zijn de laatste maanden sterk gestegen, maar de politie zit er 'bovenop' volgens de burgemeester en ze hoopte dat de inbraken  de komende tijd snel zullen teruglopen.
 
Een andere vraag kwam van de partij Echt voor Ridderkerk. Deze ging over de AED-apparaten die niet in het beheer van de gemeente zijn. De vraag was of de gemeente deze ook wil gaan controleren of ze in orde zijn. De wethouder onderstreepte heb belang van goed werkende AED apparaten, maar kon niet toezeggen dat de gemeente voor alle apparaten die niet in eigen beheer zijn, ook verantwoordelijk wil zijn. Dat is vooral een taak van de eigenaren van de betreffende AED-apparaten.
Ook deze keer duurde het vragenuurtje geen heel uur maar slechts 20 minuten waarna snel overgegaan worden naar het vaststellen van de besluitenlijst van de vorige gemeenteraadsvergadering. 
 
Daarna was het eerste agendapunt aan de orde waarover gedebatteerd zou worden. Het betrof  de Startnotitie Omgevingsplan Donkersloot. Als fractie hebben we niet deelgenomen aan het debat omdat we ons in de voorliggende startnotitie konden vinden. Na een korte discussie tussen de raad en de wethouder is de startnotitie aangenomen. 
Ook bij het volgende agendapunt de Participatieverordening sociaal domein Ridderkerk 2016 heeft de SGP fractie in de eerste termijn niet meegedaan aan het debat. Wel lagen er twee amendementen van de PvdA op tafel die in tweede termijn tot enige discussie leiden. Het amendement dat erin voorzag dat adviezen van de platforms ook ter kennisneming aan de gemeenteraad verzonden zouden worden kon rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Het amendement dat in de voorliggende verordening het woord college wilde vervangen door gemeentebestuur is  later ingetrokken omdat deze onvoldoende steun kreeg tijdens het debat. De SGP fractie heeft tegen beide amendementen gestemd omdat we van mening zijn dat de voorliggende verordening meer dan voldoende ruimte gaf voor de platforms om de gemeenteraad te informeren.
Het volgende agendapunt de Nota Grondbeleid 2016-2019 was een hamerstuk. En bij de afdoening motie 2015-55 Handhaving verkeers- en geluidsoverlast op en nabij de Rijksstraatweg was alleen de VVD van mening dat deze motie nog niet was afgedaan.
 
Als laatste kwam de door het CDA ingediende motie ter debat. Als SGP fractie hebben we aangegeven dat deze motie wat ons betreft te vroeg kwam en er ook geen aanleiding voor was. Zeker omdat er door de SGP en CDA een compromis is bewerkstelligd, omdat de Tweede Kamer fracties van de PvdA en de VVD het niet eens konden worden. Er wordt nog vastgesteld wat eenvoudige aanpassingen in de praktijk betekenen. De regelgeving gaat uiterlijk op 1 januari 2017 in. In een zogenaamde Algemene Maatregel van Bestuur worden nadere regels voor toegankelijkheid opgenomen die de maatregelen voor de verschillende terreinen beschrijven. Mede omdat de te nemen maatregelen nog nader uitgezocht moeten worden heeft de SGP nu niet ingestemd met de voorliggende motie van het CDA die het college verzocht voorbereidingen te treffen voor het opstellen van een Lokale Inclusief Agenda en daartoe het nodige te onderzoeken, de resultaten daarvan en een voorstel voor deze agenda vóór 1 juni 2016 aan de raad voor te leggen. 
Het niet steunen van de motie betekend niet dat de SGP fractie niet achter de doelstelling van het VN-verdrag staan. De motie is overigens wel aangenomen, al stemden de fracties van de VVD, Echt voor Ridderkerk en Partij 18Plus ook tegen. 
 
Na dit laatste agendapunt sloot de burgemeester de vergadering om 22:00 uur.