7 november 2024

Raadsbijdrage Algemene beschouwingen 2024

 

Sint Joris en de draak?

Voorzitter, raadsleden, college en andere luisteraars, 

Geen nieuwe gemeenteapp, maar de ‘Legenda aurea’ kwam uit. Het was rond 1260. Of Riederkercke toen al bestond, weet ik niet. Toch heeft een populair verhaal uit deze ‘Gouden legende’, Ridderkerk mede gestempeld. Een verhaal dat zich ontwikkelde tot een legende over goed en kwaad. Een verhaal over Sint-Joris en de draak.

De heidense Libische stad Silena werd geteisterd door een draak. Elke dag moesten inwoners een offer brengen aan het beest, zodat ze niet werden verslonden. Nadat de dieren op waren, begonnen ze mensen te offeren. Als de christelijke ridder Joris aankomt in deze stad, hoort hij dat de prinses als offergave aan de draak is geschonken. Toen hij haar voor de draak zag staan, sloeg hij een kruisje en reed op het monster af. In ruil voor de bekering van de stad tot het christendom onthoofdde Joris de draak.

Volgens bronnen leefde Sint-Joris (of Georgios) tot 303 n.Chr. Hij was officier in het leger van de Romeinse keizer, totdat deze besloot zijn leger te zuiveren van christenen. Sint-Joris wilde zijn geloof niet opgeven en stierf als martelaar. Het land Georgië is naar hem vernoemd. Ook is hij schutspatroon van o.a. Engeland. In Nederland is Sint-Joris de beschermheilige van Amersfoort, Ridderkerk en van Terborg. Zowel op het wapen van Ridderkerk als op het wapen van Terborg zijn Sint-Joris en de draak afgebeeld.

Met dat we dit weten, waarom hangt het wapen van Ridderkerk nog steeds niet op in de raadzaal? Heeft het misschien te maken met de verschillende betekenissen die worden gegeven aan het verhaal? Overigens, er wordt ook beweerd dat Sint-Joris een van de heiligen is die nooit heeft geleefd! Maar laten we de Ridderkerkse nuchterheid behouden en ons hierdoor niet laten weerhouden. Ik heb daarom besloten zelf het vernieuwde Ridderkerkse logo met het wapen van Ridderkerk mee te nemen. Wellicht kan deze hier net zo lang hangen, totdat binnen onze raadzaal naast het portret van onze Koning, het wapen van Ridderkerk en ook de Nederlandse vlag een zichtbare plek hebben gekregen.

Voorzitter, eind vorig jaar schreef u ons dat het vernieuwde logo aan de ene kant ‘terug naar onze roots’ gaat, door de vaandelvorm in het logo te herintroduceren. Want dat past bij onze gemeente waar tradities in ere worden gehouden. De SGP hecht ook waarde aan tradities. In onze algemene beschouwingen schreven wij daar ook al over met betrekking tot de bid- en dankdag. Ook denken wij in het bijzonder aan de zondagsrust. Een collectief moment om op adem te komen. Het is van belang dat een waardevol gebruik of goede gewoonte van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. Dit kan positief bijdragen aan het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit. En daarbij is ook het tonen van Ridderkerks karakter van belang. Deze drie eigenschappen zijn wat ons betreft onontbeerlijk: verantwoordelijkheid nemen, creatief zijn en met liefde handelen.

Kunnen we ook nog iets met het verhaal van Sint-Joris en de draak als we zelf te maken hebben met leed of kwaad in ons leven? Graag wijs ik in dit geval op een andere kant van het verhaal. Ik kwam het tegen op de keerzijde van de Sint-Joris penning. Nee, niet de Ridderkerkse ondernemingspenning, maar een populaire Duitse, 19-eeuwse penning (van oorsprong Hongaars) die werd gegeven aan mensen die op reis gingen. Op de voorzijde stond de voor ons bekende schutspatroon Sint-Joris afgebeeld met de draak. En op de keerzijde, een gebeurtenis uit het Bijbelse nieuwe testament: een schip in de storm, met daarin een slapende Jezus en 2 angstige vissersmannen. De afbeelding staat symbool voor veiligheid in de storm. Toen de mannen Jezus wekten, bracht Hij de storm tot zwijgen. Over een schutspatroon of beter, Schutsheer gesproken!

We zijn gewend om u allen Gods rijke zegen toe te wensen. Wat bedoelen we met die zegen?  Ik wil proberen om daar tot slot met de woorden uit een lied meer licht op te werpen. Dank voor uw aandacht.

Soms brengt God de storm tot stilte

Soms leidt Hij ons er doorheen

In de stormen van het leven

Zijn we niet alleen

Soms geneest Hij ons van ziekte

Soms laat Hij het lijden toe

Hoe het ook zij

Hij is erbij

Soms tilt God ons over bergen

Soms voert Hij ons er omheen

Maar hoe zwaar de weg ook zijn zal

Wij gaan niet alleen

Soms draagt Hij ons in zijn armen

Soms laat Hij ons even gaan

Hoe het ook zij, hoe het ook zij

Hij is erbij

 

Daan Kardol 
Fractievoorzitter