25 februari 2014

Arie van Eijsden

Een kort interview met de nummer 4 van de SGP-lijst, Arie van Eijsden.

Stel jezelf eens voor.

Ik ben Arie van Eijsden, 63 jaar, gehuwd, vader van vijf kinderen en ik ben werkzaam op het Ministerie van Financiën. Ik ben voorzitter van de Stichting China en lid van de Raad van Toezicht van het Wartburg college. Daarnaast schrijf ik in mijn vrije tijd (juridische) boeken en artikelen en voorts ben ik redactielid van enkele juridische uitgaven.

Waarom wil je raadslid worden voor de SGP?

Toen men mij heeft benaderd om op de lijst voor de SGP te komen heb ik een korte bedenktijd gevraagd. Tijdens die bedenktijd heb ik me afgevraagd of ik geschikt ben voor het raadswerk en of ik een positieve en zinvolle bijdrage kan leveren aan de besluitvorming binnen de Gemeenteraad. Ik meen - nadat ik daar goed over heb nagedacht en die vraag ook in het gebed heb gebracht - dat dat het geval is. Vanuit mijn werk op het Ministerie van Financiën heb ik me altijd betrokken gevoeld bij en ingezet voor de publieke zaak. Het is ook mooi wanneer je iets kunt betekenen voor de (lokale) samenleving. Om dat lokaal vanuit een politieke invalshoek te doen, lijkt me een uitdaging die ik graag aanga. Bij dit alles is voor mij van groot belang om mijn betrokkenheid bij de plaatselijke politiek gestalte te geven vanuit een principieel christelijke invalshoek. Dat houdt in dat rekening moet worden gehouden met Bijbelse normen en waarden. Ik weet me bij alles wat ik doe heel afhankelijk van God en ben er van overtuigd dat ik zonder Hem niets kan doen.

Wat wil je bereiken/ wat zijn je belangrijkste doelen?

Voor mij is van belang dat lokaal bestuur dicht bij de burger staat. Het overheidsbestuur moet zich richten op de samenleving en behoort ten dienste van de burger te staan. Dát moeten politici zich terdege realiseren. Ik zou er naar willen streven dat die dienstbare houding ten aanzien van de burger gestalte krijgt in het raadslidmaatschap. Hiervoor heb ik al aangegeven dat ik het waardevol vind dat er in het gemeentelijke beleid (en op de beleidsterreinen die zich daarvoor lenen) een positief christelijk geluid wordt gehoord. Mijn geloof in God zal dan ook een belangrijk kompas zijn bij de standpunten die ik inneem en bij de meningen die ik verkondig. Enkele doelen die mij na aan het hart liggen zijn:

·        een politiek dicht bij de burger (dus een benaderbare overheid)

·        een conservatieve begrotingsdiscipline (niet op de pof leven als gemeente)

·        voorkomen van lastenverhoging of in ieder geval zo gering mogelijk

·        initiëren van beleid gericht op de bestrijding van overlast, vernieling en criminaliteit

·        kwetsbare groepen en min- en onvermogende burgers zo veel mogelijk faciliteren

·        het stimuleren van de lokale economie

·        het bevorderen van een zorgzame lokale samenleving

Waarom moeten de kiezers op de SGP stemmen?

Kiezers die het belangrijk vinden dat er binnen het gemeentelijk bestuur van Ridderkerk voor een duidelijke herkenbare christelijke koers wordt gekozen waarbij deelname aan de coalitie niet wordt geschuwd, moeten op de SGP stemmen. Naast het expliciet christelijk element binnen de SGP is boven alle twijfel verheven dat de SGP ook staat voor stabiliteit, degelijkheid, koersvastheid en no nonsense. Bij dit alles ziet de SGP ook de redelijkheid onder ogen. Wanneer de SGP weer deel zou uitmaken van een nieuw te vormen coalitie houdt dat vanzelfsprekend ook in dat begrip en respect moet worden opgebracht voor de meningen en standpunten van de andere partijen die deel uitmaken van de coalitie. Die realiteitszin is bij de SGP ook in ruime mate aanwezig.