HomeNieuwsColumn: Op hoop van zegen!

Column: Op hoop van zegen!

Column: Op hoop van zegen!

Publicatiedatum: 9 jan. 2020

 

Column: Buiten de raad    (De Combinatie 9 januari 2020)

De meeste nieuwjaarrecepties zijn weer achter de rug en de kerstvakantie is helaas ook weer voorbij. Voor mij persoonlijk was dat een mooie periode om eens rustig het afgelopen jaar te evalueren en na te denken over de toekomst, voor zover dat mogelijk is.

 

Hoewel ik iemand ben die graag vooruitkijkt, is het ook wel eens goed om terug te kijken. Niet voor iedereen was 2019 een voorspoedig en gezond jaar. U herkent dat wellicht wel, mogelijk heeft u gezondheidsklachten (gehad) of is een dierbare u ontvallen. Littekens die weer meegaan het nieuwe jaar in en helaas nooit meer verdwijnen, hoe oud we ook mogen worden.

Als klein ventje weet ik nog heel goed ter herinneren dat mijn opa en later mijn vader Psalm 90 voorlas op oudjaarsdag. Daarin staat onder andere “Wij brengen onze jaren door als een gedachte” en “het uitnemendste van die is moeite en verdriet”. Ik snapte er niks van, het leven en een nieuw jaar lachten me toch toe? Nu, zoveel jaren later, ga ik die zinnen steeds beter begrijpen.

Gelukkig zijn er ook veel mooie herinneringen die we mee mochten nemen naar 2020 en laten we daar vooral dankbaar voor zijn! Waarvoor ik ook weer erg dankbaar ben, is de inzet van alle mannen en vrouwen van de politie, brandweer en gezondheidszorg. Zij konden niet gezellig thuis met familie en/of vrienden de jaarwisseling beleven omdat zij klaar stonden en in actie kwamen voor uw en mijn veiligheid (soms met gevaar voor hun eigen veiligheid). U heeft de nieuwsberichten rond de jaarwisseling vast ook gevolgd. Helaas weer meer vuurwerkslachtoffers en schade dan vorig jaar. Als SGP Ridderkerk hadden ook deze jaarwisseling weer een vuurwerkmeldpunt. Het aantal meldingen is ten opzichte van vorig jaar gestegen. De meldingen komen uit alle delen van Ridderkerk, maar vooral uit de omgeving van de Reijerweg en uit wijk West. Opvallend is ook dat bijna de helft van de melders spontaan aangeeft dat dieren in hun omgeving lijden onder het vuurwerk.

Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen voordat de overheid effectieve maatregelen neemt? Ieder jaar discussiëren we de eerste en soms nog de tweede week van het nieuwe jaar weer over de vuurwerk problematiek en over het voorkomen van slachtoffers daarbij. Helaas leverde dat tot nu toe nooit een meerderheid voor een verbod op. Op het moment dat ik deze column schreef leek er voorzichtig toch een meerderheid in de Tweede Kamer te zijn voor een verbod op zwaar vuurwerk. Laten we daarom hopen dat het nu ook echt tot een verbod komt!

Een nieuw jaar ligt voor ons en er is weer veel werk te doen. Ik wens u in alle opzichten een voorspoedig en gezond 2020 toe. Op hoop van zegen!

Peter Kranendonk